Apabila dipandang Rendah oleh Orang Lain

1) Jangan Pendam Dalam Hati

MADU99LOUNGE -Jika kita terguris dengan apa yang mereka katakan, jangan pendam dalam hati terlalu lama. Kalau dipendam terlalu lama, bimbang perasaan kita bertukar menjadi benci dan dendam. Anggap saja tohmahan orang lain masuk telinga kiri, keluar telinga kanan. Kita tak boleh tutup mulut orang, tapi yang pasti kita lebih kenal diri kita. Lagipun kebanyakan yang memandang rendah kita bukanlah orang yang terdekat dalam hidup kita, tak perlu tambah tekanan diri sebab orang yang tidak penting.

2) Maafkan Mereka yang Memandang Rendah Kita

Hidup ini terlalu pendek untuk dendam dan perasaan marah. Maafkan mereka yang memandang rendah kita, untuk ketenangan jiwa kita sendiri, walaupun mereka tidak memohon maaf. Tidak mengapalah, anggap saja mereka tidak kenal kita luar dalam. Kita ini ‘tidak hidup dek puji, tidak mati dek keji’. Move on dan teruskan hidup dengan happy!

3) Jadikan Hinaan sebagai Motivasi untuk Lebih Berjaya

Nilaikan semula segala tohmahan, cacian, hinaan, dan jelingan mereka, analisis apa yang tak kena dengan kita untuk kita ubah diri jadi lebih berjaya. Jika kita memang salah, maka berubahlah kearah lebih maju. Kalau kita benar tapi orang masih suka memandang rendah kita, tidak mengapalah. Redha Allah lebih penting dari pendapat manusia yang suka berprasangka.

4) Buktikan Pendapat Mereka Salah

Usaha keras untuk buktikan tanggapan mereka mengenai kita salah. Hihi lagi senang bila orang underestimate diri kita, sebab dia tak akan tahu tahap sebenar kebolehan kita. Buktikan kita tak semudah yang mereka sangka. Sesekali kena ajar sikit orang yang suka pandang orang lain sebelah mata macam dia saja hebat dalam dunia ni.

5) Tilik Diri Sendiri, adakah ini Kifarah?

Kita ni manusia. Kalau orang buat kita, kita rasa pedih, tapi kadang-kadang kita tak sedar kita pun ada buat orang lain. Mungkin orang memandang rendah kita adalah kifarah kerana sifat riak’ yang juga ada sekelumit dalam hati kita. Check balik hubungan kita dengan semua orang, even makcik pakcik cleaner, makcik kantin, abang kantin, kakak kantin semua. Ada tak kita pandang rendah mereka, sombong bila bertembung, senyum tak masa terserempak. Kalau kita pun sombong, janganlah mengharap orang akan baik dengan kita. 

Pendek kata, tak salah kalau kita terasa sedih jika ada orang memandang rendah dengan kita, kita cuma manusia yang punya perasaan. Tapi lepas sedih tu, bangkit semula dan buktikan pendapat buruk mereka semua salah. Yang penting, Allah dan diri lebih kenal siapa kita. 
Dan jangan buat kat orang lain perkara yang kita tak nak orang buat kat kita. Kita mahu orang percaya dan tidak pandang kita sebelah mata, tapi kita perlulah mulakan langkah pertama untuk lebih hormat dan baik dengan orang lain.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *